En turistattraktion i Norra Guldheden.

Visste ni att Olssons Trädgård är en turistattraktion i vår stad? I broschyren "Parkerna i Göteborg" som Fritid Göteborgs parkavdelning gett ut nämns Olssons Trädgård i det närmaste jämnbördig med Botaniska och Slottskogen.
Var ligger då denna okända göteborgska trädgård som turisterna kan flanera i? Är det på Hisingen? Eller i Angereds omgivningar? Nej då, Olssons Trädgård är den lilla parken strax intill Guldhedstorget. Det bör vi känna till när turisterna i sommar på diverse språk frågar oss omvägen till den.
Olsson själv var till yrket ciselör. Det vill säga, han mejslade ut figurer i metall. När den göteborgska bebyggelsen kring 1945 nådde till Olssons staket och det var dags att skapa stadsdelen Guldheden, beslöt man att bevara Olssons välskötta trädgård åt eftervärlden. Och även om kommunpolitikerna i våra egna dagar är mycket klåfingriga, ty der inget på att parken skall asfalteras och bli parkeringsplats. Trädgården grönskar och kolrasten sjunger precis som på Olssons tid.
Turisterna manas att ta sig till Olssons Trädgård med spårvagn sex eller sju till Wavrinskys Plats. Tja, så här års brukar kommungubbarna alltid plocka bort delar av rälsen, så under turistsäsongen kommer inga spårvagnar fram. Då blir det bussar istället.
Olssons Trädgård lämpar sig för en picknick i det gröna. Har man inte färdigpackad matkorg med sig. Så kan man ju på Guldhedstorget fylla en plastkasse med skinka, bröd, tomater, Pommac och kivifrukt.
Trädgården är också en fin utgångspunkt för en promenad nedför bergen till Annedal och vidare mot Linnégatan. Eller nedför Landalabergen mot Vasastaden och själva centrum- Kanske var trädgården mer välbesökt för tio eller tjugo år sedan, när vandrarhem (Guldhedsskolan ) var mer på modet. Men genom Fritid Göteborgs och turistföreningens vältalighet kan den nu en nu storhetstid till mötes
Främst är det engelsmän och holländare som vill se varenda park i vår stad. De kommer att fråga många göteborgare efter "The Olsson Garden" och "De Olssontuin". Nja, för att krångla till det ytterligare kan holländarna även säga "De tuin van Olsson" eller "Olssonse Tuin", "Het Olssonpark" osv. Tänk efter redan nu hur du skulle beskriva vägen till Olssons Trädgård om någon turist skulle komma just till dina trakter och fråga efter den.

Artikelförfattare Severin

 Tillbaka till start